Vraag en antwoord met Jannes Stokroos, de voorzitter van Donar

Jannes Stokroos is de voorzitter van Donar en ik heb hem een aantal vragen gesteld. Hieronder staan de vragen en de antwoorden.

Vraag: Het zeer succesvolle seizoen van Donar is eind mei geëindigd, maar dat betekent geen rust voor de voorzitter, bestuursleden etc. Kan je in het kort uitleggen wat er allemaal bij komt kijken voor jou, bestuur etc?
Antwoord: Nou eigenlijk ging direct na het kampioensfeest de knop al weer om. Er moeten vele zaken afgewikkeld worden met alle spelers die naar huis gaan in Nl of Amerika. Denk aan tickets, vervoer, lease-auto’s, woningen etc. Daarnaast beginnen dan Martin en Erik gelijk met de eerste verkenningen en besprekingen over het team voor het komende seizoen. Zowel in het bestuur als op het managementbureau moeten alle (administratieve) zaken worden afgehandeld en verwerkt van het afgelopen seizoen en vertaald worden naar de jaarrekening die er moet komen maar tegelijkertijd moet de begroting 2018/2019 opgesteld worden en goedgekeurd door de Raad van Toezicht. Vele convenanten met partners en sponsorcontracten moeten worden verlengd, BBC lidmaatschappen, kaartverkoop publieke tribune (en indeling) regelen, Start Up assist weer nieuwe partners en leden werven, de twee wedstrijden van het MNT faciliteren en afwikkelen, bestuursvergaderingen bijwonen van de DBL, nieuwe kledingsponsor Macron en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan………………. kortom we zijn de hele week toch druk en vergaderen iedere week op de vrijdagochtend ook in de “rustige” zomerweken.

Vraag: Hoe kijk je terug op het afgelopen seizoen van Donar en wat is jouw meest trotse moment?
Antwoord: Af en toe knijp ik mijzelf nog wel eens in mijn wang hoor !! Een sportief gezien GEWELDIG seizoen waarbij het team ruim zeventig wedstrijden heeft gespeeld met alle reisuren erbij ook een enorme belasting voor de spelers, de coaches en de staf. MAAR zelden of nooit een wanklank gehoord en dat is toch wel uniek en een mindset die mij erg aanspreekt in het basketbal. De belasting voor de organisatie en de vrijwilligers was dus ook enorm maar daar maken wij bij Donar denk ik het verschil: vanuit het #together zet iedereen de schouders eronder en zorgen wij ervoor dat we het op tijd allemaal geregeld hebben. Daar ben ik het meest trots op en wil nogmaals alle vrijwilligers hier in het zonnetje zetten en bedanken !!
Sportief gezien de gewonnen thuiswedstrijd tegen Reyer Venezia. Iedereen had mij voor gek verklaart als ik voorafgaand aan het seizoen zou hebben gezegd dat wij als Donar een wedstrijd tegen de kampioen van Italië zouden gaan winnen. Maar het team ontwikkelde zich geweldig door een ander type basketbal te spelen dan de tegenstander gewend was en in combinatie met het gevoel van “thuis onverslaanbaar” in een kolkend Martini Plaza, veroorzaakt door de steun van ons geweldige publiek, wisten we te winnen !! Toen ik tijdens de wedstrijd even op het balkon dit spektakel aanschouwde, de 4350 in het blauw en wit gehulde supporters zag dansen, springen, aanmoedigen en juichen………………. dan springen de tranen spontaan in mijn ogen en ben ik super trots dat ik voorzitter mag zijn van deze geweldige club en zijn alle uren die we erin steken vergeten.

Vraag: Aan de top komen is gemakkelijker dan in de top te blijven, zeker Europees. Wat moet er de komende jaren op en naast het veld gebeuren om Europees te blijven scoren? En kan dat zonder hoofdsponsor?
Antwoord: Nou aan de top komen is ook niet gemakkelijk hoor want daar is een gezonde langjarige financiële basis voor nodig en een goede organisatie. De andere clubs in de DBL vinden het vast niet makkelijk om aan de top te komen denk ik. Ik denk dat de huidige kracht van Donar mede uit noodzaak is ontstaan toen ruim drie jaar geleden de hoofdsponsor stopte. De uitdaging die er toen ontstond maakte dat het toenmalige bestuur vanuit een visiedocument (zie website) een aangepaste koers moest uitzetten die moest leiden tot succes. Die visie hebben we de laatste jaren verder vorm gegeven waardoor ik in volle overtuiging kan zeggen dat Donar financieel een gezonde club is met een uitstekend functionerende organisatie. De pieken en dalen door het wel of niet hebben van een hoofdsponsor en de bijbehorende stress hebben we omgezet door te investeren in groei in BBC-leden, partners en sponsoren en groei van toeschouwers. Circa de helft van onze begroting bestaat tegenwoordig uit inkomsten uit de BBC en seizoenkaarthouders. Dat is onze hoofdsponsor.
Wij willen graag verder bouwen aan de versterking van het team en de faciliteiten die hiervoor nodig zijn. We hebben dit jaar de stap gemaakt naar 10 spelers aan gevuld met twee zeer talentvolle jeugdspelers. We proberen spelers ook langer vast te leggen (zie nu ook weer Shane Hammink) zodat we met een vaste basiskern, die weet hoe coach wil spelen, spelers er bij zoeken en minder hoeven in te passen. We gaan het management bureau verder versterken en willen de bouw van een nieuwe Topsporthal op de agenda krijgen bij de gemeentelijke verkiezingen die er aan komen.

Vraag: Donar wil elk jaar groeien en ook Europees vooruit gaan. Qua voorbereiding is het ook dit jaar een zeer korte periode, zeker ten opzichte van vele andere Europese clubs, is dat een puur financieel verhaal?
Antwoord: Ik denk dat de subtop in Europa niet veel eerder met de voorbereidingen begint hoor. Onze spelers trainen ook in de zomermaanden voor zichzelf door en komen niet vanuit een “nul-situatie” op de eerste training. Zoals ook al boven gezegd proberen we juist door spelers langer vast te leggen te voorkomen dat het type spel dat wij spelen, welke aanval- en verdedigingspatronen wij spelen aan twaalf nieuwe spelers moeten gaan uitleggen en gaan trainen. Maar het is inderdaad ook een financiële keuze die er gemaakt wordt. Wij kiezen momenteel voor een groei in kwaliteit en een grotere rotatie van het team.

Vraag: de Dutch Basketball League zit ook in de groei, wat moet er gebeuren om een nog betere competitie te krijgen?
Antwoord: Gelukkig zien we weer een groei in het aantal clubs. Het is vooral aan de andere clubs om zich te ontwikkelen in alle facetten denk ik. Zorg dat een avondje basketbal sponsoren en publiek trekt en versterk de organisatie. Maar ook wij weten dat dit een proces is van lange adem en volhouden en uiteindelijk gaat leiden tot een hoger niveau in de DBL. Mooi is dat dit seizoen ook New Heroes en ZZ Leiden zich hebben ingeschreven voor Europa. Dat kan maken dat we als NL meer aanzien en invloed kunnen krijgen op plaatsing in de diverse FIBA kwalificaties. Succes en extra exposure leidt altijd tot groei in sport.

Vraag: waar wil Donar over 5 jaar staan in Nederland en in Europa?
Antwoord: In Nl willen we, net als nu, structureel in de finales staan van de drie te behalen prijzen (Supercup, Nationale Beker en het Landskampioenschap). Europees is de droom en ambitie om in de Champions League te spelen.

Vraag: wil je nog iets tegen de fans zeggen?
Antwoord: Met jullie ondersteuning als zesde man hebben jullie bewezen dat we soms “onmogelijke” prestaties kunnen behalen. Zonder Donar geen fans en zonder fans geen Donar. Vanaf de eerste kwalificatie wedstrijd heeft het team jullie keihard nodig om de drie voorrondes door te komen, dus laten we de sfeer en entourage die we bij de laatste wedstrijd tegen Reyer Venezia als standaard neerzetten vanaf de eerste kwalificatiewedstrijd en met een “sold out” Martini Plaza laten zien hoe uniek Groningen is als basketbal stad in Europa.

error: Content is protected !!